Zorgen na de uitvaart

ook dan zijn wij er voor u

Een afrondend gesprek

Ongeveer een week na de uitvaart zullen wij u bellen om een afspraak te maken voor een nagesprek. We blikken samen terug op de uitvaart en de dagen daarvoor. Is alles gegaan zoals gewenst? Daarnaast is er ruimte om te praten over de vragen rond het overlijden die op dat moment op u af komen, asbestemming of een grafmonument, maar ook gewoon over 'hoe het nu gaat'. Indien nodig verwijzen wij door. In dit gesprek zullen wij u ook persoonlijk de factuur overhandigen en deze toelichten.

Wij organiseren vier keer per jaar een wandeling voor mensen in de rouw. Klik hier voor meer informatie over de wandelingen. 

Er zijn veel manieren waarop troost gevonden kan worden. Klik hier voor enkele ideeën. Voor actuele groepen of bijeenkomsten in Midden-Brabant, en een overzicht van rouw- en stervensbegeleiders vindt u bij het samenwerkingsverband Sterven en Rouw Midden-Brabant.

 

nabestaandendesk

Met onze Nabestaandendesk-service bieden wij maatwerk. Dit is een online platform met een checklist die zich aanpast aan uw persoonlijke situatie. Heel eenvoudig komt u erachter wat er afgehandeld moet worden in de nalatenschap. Van erfenis, notaris, bankzaken tot belastingen en het opzeggen van verzekeringen, goede doelen en social media. Zo heeft u snel overzicht en heeft u ook alles na de uitvaart goed geregeld. Via deze link kunt u zien hoe dit werkt.

De informatie die u op dit platform vindt, ontvangt u ook van ons in een handzaam boekje om de nalatenschap af te wikkelen: ‘Zorgen Erna, Hulp bij afwikkeling van de nalatenschap.’ Voor als u liever handmatig werkt of alles op uw eigen manier wilt afwerken. 

Overige hulp bij administratieve afwikkeling

Als u er zelf niet uitkomt, kunnen wij een beroep doen op José Appels Nalatenschapsmakelaar voor ondersteuning bij de administratieve afwikkeling na de uitvaart.

Wat je met de overheid moet regelen, verschilt per situatie, kijk hier voor een checklist.

Digitale nazorg is hulp om digitale accounts en data van de overledene veilig te stellen of toegankelijk te maken voor nabestaanden en om digitale abonnementen te kunnen beeindigen. Voor digitale nazorg kunt u contact opnemen met Digital Life Legacy

Laagdrempelige hulp, administratief maar ook gesprekken, vindt u eveneens bij het maatschappelijk werk (IMW in Tilburg).

Rouwbegeleiding

in gesprek met een rouwbegeleidster

Rouwen kost tijd en energie. Meestal lukt het met steun van familie en vrienden langzaam maar zeker weer lichtpuntjes te zien en de draad van het leven op te pakken. Soms lukt het niet vanzelf en kan het fijn zijn hulp te vragen van een deskundige op het gebied van rouw. Wij bieden de mogelijkheid om een gesprek te hebben met een rouwbegeleidster. Hiervoor werken we samen met: 

Daniëlle Burgmans van Aagje Psychologen in Haaren, 06-12 07 65 26, www.aagjepsychologen.nl

Karin Spapens van Verliesbegeleiding De Zeester in Waalwijk, gespecialiseerd in het begeleiden van kinderen, jongeren en gezinnen, 06-30 36 08 77, www.verliesbegeleidingdezeester.nl

Mijntje van Daesdonk van Onderweg in Tilburg, 013-369 95 81, www.onderwegtilburg.nl

Minjon van Zoest voor ondersteuning of een online programma Over Rouw in Tilburg, 06-16 16 24 94, www.overrouw.nl. Minjon heeft een e-boek samengesteld met 10 eerste tips om aan de slag te gaan met de rouw.

creatieve vormen van rouwverwerking

Wanneer gevoel niet zo makkelijk in woorden te vatten is, of gewoon omdat een andere vorm van ondersteuning beter past, zij er ook mogelijkheden om via muziek of creatieve vormen uiting te geven aan je gevoel van verdriet, gemis, schuld of andere gevoelens na een verlies.

Più Mosso is een praktijk voor muziektherapie. Je hoeft niet muzikaal te zijn. Anneke Naaijkens begeleidt de activiteiten waarmee muziek helpt om gevoelens te uiten en nieuwe ervaringen op te doen waardoor er ruimte ontstaat om na een verlies je leven weer op te pakken. Bereikbaar via 06-81 81 21 27 of www.piumosso.nl

Het Beeld-Lokaal is een beeldende therapie waarin je met je handen aan het werk gaat en al doende jouw gevoel in beeld brengt. Woorden komen dan vanzelf op gang. Je hoeft niet creatief te zijn. Anita de Gouw of Fransje Nolet begeleiden de creatieve opdrachten en geven houvast om jouw verhaal op eigen wijze vorm te geven. Neem contact op via 06-15 52 12 0 of www.beeld-lokaal.nl

laagdrempelige rouwbegeleiding Metgezel in Zingeving

Metgezel in Zingeving in Oisterwijk biedt onder professionele begeleiding in acht tot tien bijeenkomsten ondersteuning bij emoties in rouw en geven aandacht aan je persoonlijke zoektocht naar een nieuwe, andere toekomst. Ze bieden deze bijeenkomsten aan voor groepen die hun partner hebben verloren, weduwen en weduwnaren. En er zijn bijeenkomsten voor ouders die een kind verloren hebben (ongeacht hoe oud het kind is of hoe lang het geleden is). De groepen bestaan uit maximaal 8 deelnemers (bij ouders max. 6 deelnemers). Voor meer informatie kijk op www.metgezelinzingeving.com

Digitale Nalatenschap

Digitaal leven

Wat blijft er online achter als iemand komt te overlijden? Nagenoeg iedereen heeft tegenwoordig digitale bezittingen: we bellen, betalen, mailen en leven via digitale apparaten. Maar hoe kom je als nabestaande bij belangrijke bestanden met emotionele- of financiële waarde als je geen wachtwoord of code hebt? Waarom is het belangrijk een abonnement van de smartphone niet meteen op te zeggen? Onze samenwerkingspartner Digital Life Legacy kan helpen met het toegankelijk maken van deze dierbare data. 

Deze organisatie stelt gegevens veilig en geeft rechtmatige erfgenamen op juridisch correcte wijze toegang wanneer wachtwoorden of toestelcodes onbekend zijn. Ze werken zonder winstoogmerk.

hoe kan Digital Life Legacy helpen

  • Toegankelijk maken van computers, laptops, tablets en telefoons bij ontbreken van wachtwoorden en toegangscodes.
  • Herstellen van defecte gegevensdragers zoals harde schijven, USB-sticks of geheugenkaartjes
  • Onderzoek naar mogelijke aanwezigheid van cryptovaluta van overledenen.
  • Gratis advies over de online nalatenschap via hun kennisbank digitale nalatenschap met tips over bijvoorbeeld het opzeggen van een facebookaccount van een overledene.

Nog beter is om bij leven overzicht aan te brengen in je digitale leven en je digitale erfenis te regelen.